Respijt

Het zorgen voor een zieke of gehandicapte naaste kan zeer zwaar en intensief zijn, zowel lichamelijk als geestelijk. Daarom heeft u als mantelzorger af en toe vrije tijd nodig. U kunt daarvoor een beroep doen op respijtzorg, ook wel vervangende zorg genoemd.

Bij respijtzorg worden de mantelzorgtaken (tijdelijk) overgenomen door vrijwilligers of professionals. Of en hoeveel u voor respijtzorg betaalt, hangt af van de voorzieningen die u nodig heeft.
Respijtzorg kan ook buitenshuis worden gegeven. De persoon die zorg nodig heeft, gaat dan tijdelijk naar een logeeradres of een vorm van dagopvang. Dit kan incidenteel, zo nu en dan, en ook structureel, bijvoorbeeld elke week een dagdeel of elke maand een weekend.

Voor veel mensen is respijtzorg nodig om de zorg te kunnen volhouden, om weer energie op te doen. Uiteraard is het belangrijk om te weten dat de zorg dan in goede handen is, zodat u met een gerust hart weg kunt gaan. Gelukkig kunt u hiervoor bij verschillende organisaties terecht.

Respijtwijzer
Respijtwijzer geeft informatie over respijtzorg en financiële regelingen, heeft een landelijke database met respijtzorgvoorzieningen en organiseert arrangementen voor mantelzorgers. Ook kunt u uw eigen ervaringen plaatsen na gebruik van een voorziening. Hiermee helpt u anderen een keus te maken voor de juiste voorziening. Het enige wat u hiervoor hoeft te doen is een profiel aanmaken op Mijn Respijtwijzer, een onderdeel van de website respijtwijzer.nl. Dit is een initiatief van Mezzo, de Landelijke Vereniging voor Mantelzorgers en Vrijwilligerszorg.